Een goed pensioen in een leefbare wereld

Wat betekent dat voor jou?

Een goed pensioen in een leefbare wereld is één van onze motto’s. Maar wat verstaan onze deelnemers hieronder? We vragen het aan IJbert Verweij (36), administrateur & abonnementenwerver bij opinieweekblad De Groene Amsterdammer.

Wat betekent die leefbare wereld voor jou als deelnemer?

“Ik hecht daar veel waarde aan. Maar niet alleen voor mezelf. Die leefbare wereld moet er ook zijn voor anderen. Daarom vind ik dat rendement op mijn pensioen niet ten koste mag gaan van een ander. Een hoger pensioen hoeft wat mij betreft niet centraal te staan. Als het geld dat ik voor mijn pensioen betaal op een verantwoorde manier wordt belegd, wordt mijn pensioen meer waard. Ook in niet-financiële zin.”

En wat verwacht je van je pensioenfonds als het gaat om een leefbare wereld?

“Ik vind het belangrijk dat Pensioenfonds PGB daar goed mee omgaat. Daarom vond ik het onprettig om te lezen dat Pensioenfonds PGB belegt in bedrijven die indirect meewerken aan de onderdrukking van Oeigoeren in China. Helemaal niet meer in China beleggen lijkt me geen optie, maar het is belangrijk dat Pensioenfonds PGB dit soort kwesties meeneemt in de afweging om ergens wel of niet in te beleggen. Net als dat nagedacht moet worden over hoe we duurzaam met onze planeet kunnen omgaan.”

Zou je willen beleggen in jonge bedrijven die meer bijdragen een duurzame samenleving? Ook als dat een hoger risico voor je pensioen betekent?

“Ik ben daar wel voor, hoewel ik besef dat dat erg van je persoonlijke situatie afhangt. Pensioen is voor mij iets extra’s. Ik zie met pensioen gaan ook als een overgang, waarbij ik mijn levensstijl moet aanpassen. Het duurt nog even voordat ik met pensioen ga, maar ik hoop dat ik op die leeftijd met minder geld kan rondkomen.”

Deel deze pagina