Wat heb jij nodig om gezond en fit te blijven werken tot je pensioen?

Wat kan jij zelf daaraan doen? En wat kan jouw werkgever doen? Dit zijn vragen die horen bij ‘duurzame inzetbaarheid’. Eigenlijk betekent dat gewoon ‘samen met je werkgever zorgen dat je gezond en fit kunt blijven werken tot je pensioen’. Ook om daarna fit met pensioen te gaan. Wat daarvoor nodig is, verschilt per werknemer. En per werkgever. Doe je fysiek zwaar werk? Of zit je de hele dag achter je bureau? Praat erover met je werkgever.

Wat zeggen werkgevers hierover?

We gingen alvast in gesprek met 2 werkgevers. Hoe gaan zij om met ‘duurzame inzetbaarheid’?

Wellman Recycling:

2 jaar geleden zijn wij in gesprek gegaan met onze werknemers. Dan komen vragen aan bod als:

  • Wat voor werk doe je?
  • Wil je dit werk blijven doen tot aan je pensioen?
  • Kun je dit werk (lichamelijk en geestelijk) blijven doen in de toekomst?
  • Moeten we samen kijken naar andere mogelijkheden?

“Het open gesprek zorgt voor trots bij ons als bedrijf.”

Zowel bij de werknemers als de werkgever. Als werkgever zien we duurzame inzetbaarheid als een verantwoordelijkheid van de werkgever én ook de werknemer. Het is mooi om te zien dat we met deze insteek open gesprekken hebben. Dat vraagt openheid van 2 kanten. Zo kunnen wij als werkgever meedenken. Wat heeft een werknemer nodig? Is dat een opleiding? Doet iemand lichamelijk zwaar werk en ziet hij of zij zichzelf dat niet doen tot zijn of haar pensioen? Wil hij of zij daarom misschien ander werk bij ons? Wil hij of zij eerder met pensioen? Of wil iemand juist later met pensioen? We hebben al dit soort gesprekken. Het is in ieder geval onze insteek om onze werknemers te behouden. Natuurlijk alleen als de werknemer daar ook gelukkig van wordt.

Marloes van der Velden, HR Manager Wellman Recycling:

“Ons uitgangspunt is om samen, gezond naar pensioen toe te werken.”

Royal FloraHolland:

Wij vinden het belangrijk dat duurzame inzetbaarheid iets is van de werkgever én de werknemers. Voor duurzame inzetbaarheid kun je alleen samen zorgen. Het gaat wat ons betreft over ‘meedoen tot je pensioen’, zodat je fit, vitaal en gezond van je pensioen kunt genieten. Duurzaam meedoen is niet alleen voor ‘oudere’ werknemers, maar voor iedereen.

“Na denken, komt doen.”

Vanuit Royal FloraHolland doen wij al veel om onze werknemers fit en vitaal te houden. Maar het is ook belangrijk dat de werknemers zelf nadenken en keuzes maken. En na het nadenken, komt dan weer het ‘doen’. ‘Doen’ vanuit de werkgever én de werknemer.

Annemarie Verkerk, HR Compensations & Benefits Royal FloraHolland

“Wij noemen duurzame inzetbaarheid liever ‘duurzaam meedoen’.”

Ook onderwerp van gesprek voor het nieuwe pensioenakkoord

De overheid en werkgevers- en werknemersorganisaties vinden duurzame inzetbaarheid ook belangrijk. Zij bespreken dit onderwerp en bepalen samen de regels waar werkgevers en werknemers zich aan moeten houden. Denk aan een minder snelle stijging van de AOW-leeftijd. Voor het nieuwe pensioenakkoord wordt ook een subsidieregeling uitgewerkt om eerder stoppen met werken mogelijk te maken voor bepaalde sectoren. Bijvoorbeeld omdat in die sector zwaar fysiek werk gedaan wordt.

Stel nou dat je eerder wilt stoppen met werken…. Hoe zit dat dan met je pensioen?

Speel je met de gedachte om eerder met pensioen te gaan? Natuurlijk ga je dan eerst in gesprek met je werkgever. Bij Pensioenfonds PGB kan je al vanaf je 55e met pensioen. Volledig of voor een deel.

Uitleg in 2 minuten

In het filmpje hieronder zie je in nog geen 2 minuten tijd wat eerder of gedeeltelijk met pensioen gaan voor jouw pensioen betekent. En hoe je dit kunt regelen.

Wat betekent eerder met pensioen gaan óf minder werken voor jouw pensioen?

Je kunt op mijnpgbpensioen.nl simpel en snel berekenen hoeveel pensioen je krijgt als je eerder met pensioen gaat. Ben je ingelogd op mijnpgbpensioen.nl? Dan zie je bovenin ‘mijn financieel inzicht’ staan. Je berekent daar wat eerder met pensioen gaan voor jou betekent. Je kunt daar ook je pensioen ophalen dat je opbouwde bij andere pensioenuitvoerders én je kunt het pensioen van je partner toevoegen voor een totaalplaatje.

Deel deze pagina