Jochem Dijckmeester Bestuursvoorzitter Pensioenfonds.PGB

Van leven in een lockdown naar een metaleven

In de afgelopen 3 edities van dit pensioenmagazine besteedde ik in mijn voorwoord aandacht aan de coronapandemie. We zaten in een lockdown, we kwamen er net uit of we stevenden erop af. Op het moment dat ik dit voorwoord schrijf zitten we aan hopelijk het einde van de laatste lockdown. En op het moment dat je dit leest, is Nederland hopelijk weer helemaal ‘open’ en is het leven weer ‘normaal’.

Wat wel de vraag oproept is hoe het ‘nieuwe normaal’ er dan uitziet. Blijven we deels thuiswerken en laten we de auto echt vaker staan? Blijven we bepaalde bijeenkomsten digitaal organiseren omdat dat voor sommige mensen de afstand juist verkleint? Blijven we dichter bij huis op vakantie gaan? Wie het weet mag het zeggen.

Gedigitaliseerde wereld

Ik heb eerder gezegd dat de toekomst zich lastig laat voorspellen en dat geldt misschien nog wel het meest voor de digitale toekomst. Begin februari zag ik de uitzending VPRO Tegenlicht: Metaleven, over de zogeheten metaverse. Dat is een 3D-simulatiewereld. Een virtueel sociaal netwerk. De volgende generatie van ons internet. Een parallel digitaal universum. Dat klinkt als enorm ver van je bed. Of toch niet? Leven we met z’n allen niet al in een gedigitaliseerde wereld? Bij Pensioenfonds PGB omarmen we digitale mogelijkheden als die ertoe leiden dat je meer en beter inzicht krijgt in je pensioen. Als we je daardoor snel en kostenbewust kunnen bereiken. Als je daardoor gemakkelijk wijzigingen aan ons door kunt geven. Daarom lanceren we binnenkort een nieuw deelnemersportaal, waar alle relevante informatie over jouw pensioen overzichtelijk staat weergegeven.

Persoonlijk contact

Digitaal is wat ons betreft niet het tegenovergestelde van persoonlijk. Integendeel. Bij alle digitale ontwikkelingen staan persoonlijke informatie en persoonlijk contact bij ons voorop. En we blijven ook niet-digitale kanalen gebruiken. Zo krijg je bij Pensioenfonds PGB nog steeds een echte medewerker aan de lijn als je ons belt. Dat gaan we voorlopig echt niet simuleren in een virtueel universum.

Met elkaar leven in plaats van metaleven

In deze editie van PGB Beeld lees je hoe onze deelnemers omgaan met digitalisering. Waar het kansen biedt, waar werk fysiek vakmanschap blijft en waar het de wereld letterlijk en figuurlijk verkleint. En je leest over onze eerste community die we samen met de Vereniging van Gepensioneerden zijn gestart. Zo zie je hoe digitaal ook heel persoonlijk kan zijn en daardoor misschien juist de afstand tot elkaar en tot pensioen kleiner maakt. Want ik geef de voorkeur aan met elkaar leven in plaats van metaleven. Wil je je aanmelden voor ons klantenpanel? Of heb je een vraag? Stuur dan een e-mail naar communicatie@pensioenfondspgb.nl. Wie weet maken wij dan binnenkort persoonlijk kennis, fysiek óf digitaal. Maar met elkaar! Jochem Dijckmeester Voorzitter bestuur Pensioenfonds PGB

"Bij alle digitale ontwikkelingen staan persoonlijke informatie en persoonlijk contact bij ons voorop."

Deel deze pagina