COLUMN: Vraag het onze ombudsman

"Kun je door met je leven als een inkomen wegvalt?"

Ans Bouwmans

is de ombudsman van Pensioenfonds PGB. Zij bemiddelt en zoekt zaken uit voor mensen die pensioen bij ons hebben en het gevoel hebben dat ze zijn vastgelopen in hun contact met ons. Ook zo zorgen we goed voor elkaar.

Onze ombudsman Ans Bouwmans krijgt regelmatig vragen over het pensioen. Speciaal voor PGB Beeld deelt zij het antwoord op één van die vragen.

“Een pensioen voor mijn partner? Is dat nodig dan? Zij - of hij - heeft toch zelf een pensioen?” Tuurlijk, denk ik als ik dit hoor zeggen. Maar daar gaat het niet om. Het partnerpensioen is voor je partner na jouw dood. Het komt in de plaats van jouw salaris of pensioen. Draai het eens om. Jouw partner valt weg, wat dan? Kun je door met je leven, als er elke maand nog maar één salaris of pensioen binnenkomt? In je huis blijven wonen, de vaste lasten en boodschappen betalen?

Je zorgt voor elkaar

Via het partnerpensioen zorg je voor elkaar. Dat lijkt vanzelfsprekend in een relatie. Helaas is dat niet altijd het geval. Ik zie en hoor als ombudsman nare voorbeelden van achterblijvende partners die niet zijn voorbereid op een financieel probleem.

Krijg je van gepensioneerden vragen over het nieuwe pensioen?

Zo werd ik gemaild door een weduwe met ernstige geldzorgen. Eind 60, een beperkte eigen oudedagsvoorziening, de spaarrekening is bijna leeg. Het PGB-pensioen van haar man was echt nodig om van te leven. Nu is het er niet meer. En ze krijgt geen partnerpensioen. Hoe kan dat?

Partnerpensioen niet vanzelfsprekend

Er zijn verschillende situaties waarin je geen partnerpensioen krijgt. Bijvoorbeeld als je samenwoont en niks hebt geregeld. Is je partner al met pensioen, zoals bij deze weduwe? Dan krijg je in de volgende situaties geen partnerpensioen:

  • Het partnerpensioen is opgebouwd tijdens een eerder huwelijk.
  • Jullie zijn een stel geworden, nadat het pensioen al is ingegaan.
  • Op de pensioendatum is er geen geld opzij gezet voor een partnerpensioen voor jou.

In dit geval was sprake van het laatste. Tijdens de opbouw van het pensioen was geld opzijgezet voor een partnerpensioen. Maar bij de aanvraag van de uitkering, besloot de deelnemer om dit geld te gebruiken voor een hoger eigen pensioen. Dat heet ‘uitruil’.

Partner moet akkoord gaan met ‘uitruil’

Mag de deelnemer dat zomaar doen zonder zijn partner? Nee, in dat geval moet de partner de aanvraag ook ondertekenen. Dat was gebeurd. Heel verdrietig. We konden de weduwe niet helpen. Helaas is dit voorbeeld geen uitzondering. En er komen nog meer wrange situaties voor. Wordt er wel genoeg samen gekeken naar de financiële situatie, vraag ik me af.

Check wat je situatie is

Het is belangrijk om als stel het financiële vangnet voor de achterblijver te checken. Er zijn 4 belangrijke momenten om dit te doen:

  • Jij of je partner starten met het opbouwen van pensioen of de pensioenregeling verandert. Wat is er voor de achterblijver geregeld?
  • Een van jullie beiden gaat uit dienst of stopt met werken. Wat is de financiële bescherming als je overlijdt? Is er geld opzij gezet? Loopt de verzekering door?
  • Jij en/of je partner gaan met pensioen. Welke keuzes maken jullie?
  • Jij of je partner wordt ernstig ziek. Wat is er geregeld voor de achterblijver?

Heb je nog nooit samen naar je situatie gekeken? Log vandaag nog in op mijnpensioenoverzicht.nl of mijnpgbpensioen.nl. Weten hoe het zit, is de 1e stap.

Terug omhoog

Deel deze pagina