Ernst Taris (voorzitter van de Vereniging van Gepensioneerden): "Een mens is nooit te oud om te leren en ik leer nog elke dag."
Blijf leren van alles wat op je pad komt
Samen bepalen we de richting

Ernst Taris
werkte tot zijn pensioen in 2019, bij GITP als adviseur voor grote en middelgrote bedrijven. In april 2021 werd hij lid van het bestuur van de VVG en een half jaar later werd hij benoemd tot voorzitter. Een voorzitter die er na zijn pensionering bewust voor koos om zich in te zetten voor gepensioneerden. Daarnaast werkt Ernst ook nog als vrijwilliger voor het ondernemersklankbord in Noord-Brabant en geeft hij advies en coaching aan ondernemers. Ernst is getrouwd met zijn jeugdliefde Riny en heeft 2 kinderen en 2 kleinkinderen. De deur staat altijd voor iedereen open, maar ze trekken er ook graag samen op uit als het kan. "Mijn uitgangspunt in het leven is dat niets meer moet, maar dat alles mag. Maar dit wel vanuit het levensmoto ‘blijven leren’."

“Toen ik kind was zei mijn oma altijd ‘Een mens is nooit te oud om te leren en ik leer nog elke dag’. Toen ze zelf aangaf dat ze klaar was met leren (ze was al in de 90) overleed ze. Dat heb ik altijd als uitgangspunt genomen in mijn leven.”
Sinds oktober 2021 is Ernst Taris de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Gepensioneerden (VVG) van Pensioenfonds PGB. Maar wie is Ernst? En waarom koos hij voor een bestuursfunctie in de VVG? Wij spraken met hem over zijn werkzame leven, zijn pensionering en zijn inzet voor de VVG.
Hoe ervaar je je eigen pensioen?
“Ik bouwde pensioen op bij het bedrijfspensioenfonds van GITP en ging ervan uit dat het wel goed geregeld zou zijn. Totdat ik tot de ontdekking kwam dat dit pensioenfonds financieel kwetsbaar was. Ik ben daarom blij dat het bedrijfspensioenfonds van GITP werd overgenomen door Pensioenfonds PGB. Mijn goede gevoel over PGB werd versterkt door de manier waarop ik als deelnemer geïnformeerd werd en nog steeds word. Voordat ik met pensioen ging, werd ik samen met mijn vrouw uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Ze hebben ons in alles meegenomen over de keuzes die ik kon maken en wat ik kon verwachten. Toen voelde ik meteen dat het wel goed zat."
Ernst koos er na zijn pensionering bewust voor om zich in te zetten voor gepensioneerden.
Hoe zag je je toekomst voor je toen je pensioen in zicht kwam?
"Mijn werkgever gaf mij de kans om mijzelf samen met een coach, voor te bereiden op de nieuwe fase in mijn leven. Dat was best een uitdagend proces omdat je toch de confrontatie met jezelf aangaat. Centraal stond mijn wens om actief te blijven, daarbij zinvol bezig te kunnen zijn, te kunnen blijven leren en mijn ambities te kunnen gebruiken in mijn volgende levensfase als gepensioneerde. Met die uitgangspunten ging ik nadenken over de toekomst.
Ik vond het vanzelfsprekend om mij als gepensioneerde aan te melden bij de VVG. Bij mijn inschrijving heb ik meteen laten weten dat ik niet alleen lid wil zijn, maar ook actief wil deelnemen. Na enkele gesprekken trad ik in april 2021 toe tot het bestuur van de VVG. En een half jaar later werd ik tot voorzitter gekozen tijdens de algemene ledenvergadering."
Hoe zet je je ervaring in voor de VVG?
"Tijdens mijn werkzame leven werkte ik met complexe verandervraagstukken. Ook werk(te) ik graag mét en vóór mensen. Ik probeer daarbij vooral mensen in hun kracht te zetten en samen na te denken over de toekomst van een organisatie en hun ontwikkelingsmogelijkheden daarin. Beide elementen komen goed van pas bij mijn rol als voorzitter van de VVG. Als bestuur denken we samen na over belangrijke en complexe onderwerpen, zoals duurzaam beleggen, indexatie of de Wet toekomst pensioenen. Daarbij komen we wel eens voor moeilijke keuzes te staan en moeten we samen knopen doorhakken. Ik moet eerlijk zijn, soms twijfel ik ook wel eens over de te maken keuzes. Dan is het fijn als je met mensen werkt die dezelfde passie delen en samen verantwoordelijkheid willen nemen."
We staan aan de vooravond van één van de grootste hervormingen van ons pensioenstel: de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp).
Hoe kijkt de VVG hier tegen aan?
"Persoonlijk ben ik niet voor, maar ook niet tegen een wijziging van het huidige pensioenstelsel. Het kabinet bepaalt dat er een nieuw pensioenstelsel komt. Voor gepensioneerden is de nieuwe wet een belangrijke wijziging. Ik vind het persoonlijk wel jammer dat in de besluitvorming vanuit de politiek te weinig wordt geluisterd naar gepensioneerden. Dit ‘oor’ vindt de VVG gelukkig wel bij het bestuur van Pensioenfonds PGB, door wie we niet alleen op de hoogte worden gehouden van, maar met wie wij ook mee kunnen praten over de ontwikkelingen over de Wtp en de komende transitiefase. We weten dat de politiek de regels bepaalt maar wij zijn blij dat het bestuur van Pensioenfonds PGB de VVG wel actief betrekt."
Een ander veelbesproken onderwerp dit jaar is de verhoging van de pensioenen.
Hoe was dat bij de VVG?
"Ondanks dat het Nederlandse pensioenstelsel een van de beste in de wereld is, zorgde het ontbreken van indexatie in de afgelopen jaren voor veel onbegrip en boosheid onder de gepensioneerden. Daarom zijn wij als VVG blij dat de pensioenen dit jaar in totaal met 3% zijn verhoogd. Echt tevreden kunnen we niet zijn omdat we ons realiseren dat deze indexatie de enorme prijsinflatie niet goed maakt. Maar het kan voor gepensioneerden toch net dat kleine verschil zijn in het maandelijks te ontvangen pensioen. Wij hopen als VVG wel dat er voor de gepensioneerden komend jaar nog meer mogelijk is."
* Dit interview is in september afgenomen. In de tussentijd is de prijsinflatie helaas nog verder toegenomen.

“Voor mijn pensionering werkte ik met complexe verandervraagstukken. In mijn rol als voorzitter van de VVG krijg ik daar ook nu weer mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan de Wet toekomst pensioenen (Wtp) en de verhoging van de pensioenen.”
Waar staat de VVG voor?
De Vereniging van Gepensioneerden van Pensioenfonds PGB is in 2013 opgericht en komt voort uit bestaande verenigingen van bedrijven die zich aansloten bij Pensioenfonds PGB, zoals onder andere Wegener, CSM Suiker, de Vereenigde Glasfabrieken, Reed Elsevier en GITP. De VVG behartigt de belangen van haar leden die (toekomstige) aanspraken hebben op pensioen uit Pensioenfonds PGB. VVG telt ruim 15.000 leden. Ernst: "Ondanks dat dit aantal gestaag oploopt hebben we die groei ook nodig. Zowel voor het voortbestaan van de VVG, maar ook om de stem van de gepensioneerden nog beter te kunnen laten horen. Het is dus belangrijk dat we nieuwe leden krijgen". Wil je ook lid worden van de VVG? Meld je dan aan via vvgpgb.nl. Je lidmaatschap bij de VVG is het eerste jaar gratis. Daarna kost het € 9 per jaar.
Kom het bestuur van de VVG versterken
Op dit moment bestaat de VVG uit 5 bestuursleden en wordt daarbij ondersteund door een secretariaat. Maar we hopen op een uitbreiding van ons bestuur met een bestuurslid communicatie, een secretaris en een penningmeester. Lijkt het je leuk om je in te zetten voor gepensioneerden? En vind je plezier en lol in je rol als bestuurslid ook belangrijk? Meld je dan aan via één van de vacatures op vvgpgb.nl.