Twee generaties over hun werk en pensioen
Leven in het nu en dromen over later
De algemene gedachte is dat jongeren weinig met hun inkomen voor later bezig zijn en dat ouderen richting hun pensioenleeftijd meer over hun pensioen en de invulling daarvan gaan nadenken. Maar is dat wel zo zwart-wit? We vroegen Pensioenfonds PGB-deelnemers Romana Sankatsing (33) en Michiel Kolman (59) het pensioenhemd van het lijf. Het werden goede gesprekken over het hier en nu, over dromen over later en over welke rol pensioen in die dromen speelt.
Michiel Kolman (59):
is Senior Vice President Research Networks, bij uitgeverij Elsevier. Hij studeerde in Leiden en promoveerde in sterrenkunde in New York. Met dat onderwerp zette Michiel ook de eerste stappen in de uitgeverswereld. Hij ging werken bij Wolters Kluwer, om vanaf 1995 bij Elsevier te landen. En daar werkt Michiel nog steeds met veel plezier.
Je werkt al heel wat jaren in de uitgeverswereld. Wat heb je allemaal gedaan?
“Ik ben veel betrokken geweest bij het uitgeven van wetenschappelijke tijdschriften en boeken. Toen ik begon was alles nog op papier. Ik heb de hele digitale transformatie meegemaakt en één van de eerste online tijdschriften gelanceerd. Superspannend allemaal. We werkten voor het eerst met filmpjes en linkjes naar andere databases. Dat was allemaal spiksplinternieuw in die tijd. Ik werkte voor Elsevier in Amsterdam, maar ook in Japan en Frankfurt.”
Wat doe je nu precies?
“Ik vertegenwoordig Elsevier nu extern in onze industrie. Op het ene moment spreek ik op een evenement over diversiteit en inclusie in de uitgeverswereld. En op een ander moment spreek ik op boekenbeurzen. Ook ben ik, samen met collega’s, verantwoordelijk voor het klimaatprogramma van Elsevier. Ik ben veel op andere plekken in de wereld. Maar ik woon in mijn geboortestad Amsterdam. Samen met mijn man, die uit Taiwan komt.”
Komt de sterrenkunde nog terug in je werk?
“Ik volg het nog wel een beetje en vind het ook spannend als bijvoorbeeld zo’n James Webb-ruimtetelescoop wordt gelanceerd. Verder helpt mijn wetenschappelijke achtergrond vooral in mijn werk omdat ik begrijp hoe wetenschappers denken. Dat maakt gesprekken makkelijker.”
En nu ben je bijna 60. Hoe is het om ouder te worden?
“60 worden is toch wel een beetje een mijlpaal. Mensen om me heen vragen mij regelmatig wanneer ik met pensioen ga. Maar ik hoop dat ik nog heel veel jaren kan blijven werken bij Elsevier. Ik heb zeker geen plannen om eerder met pensioen te gaan. Als mijn superfitte moeder van 91 mijn horizon is, heb ik hopelijk nog een lange weg te gaan.”
Waar denk je aan bij het woord pensioen?
“Ik denk dan vooral aan de financiële situatie waarin ik zal verkeren. Om te zien hoeveel pensioen ik kan krijgen later keek ik op MijnPGBpensioen. Grappig om te zien dat er aan het eind van de grafiek een kruisteken staat. Je wordt op dat moment wel heel erg geconfronteerd met je sterfelijkheid als je ernaar kijkt. Maar dat is misschien ook goed, want het is onderdeel van ons leven.”
Wat vind je van MijnPGBpensioen?
“Ik vind het overzichtelijk. Mooie lay-out ook. Het werkt prettig en is gebruiksvriendelijk.”
Wat weet je over het nieuwe pensioenstelsel?
“Ik volg het een beetje, maar wacht ook even af wanneer het er echt is. Op dit moment ben ik misschien te optimistisch, door te denken dat er voor mij niet heel veel verandert. Volgens mij zat Wouter Koolmees er in het verleden ook bovenop. In hem heb ik veel vertrouwen. Daarom denk ik dat het wel goedkomt met het nieuwe pensioenstelsel.”
Heb je tips voor de jongere generatie over pensioen?
“Kijk naar je pensioen en vertrouw niet alleen op je pensioen. Want jongeren werken niet meer 40 jaar bij een werkgever, zoals de generatie van mijn ouders. Jongeren zijn ook veel meer betrokken bij het onderwerp duurzaamheid. Voor Elsevier ben ik daar ook mee bezig. Zo breng ik in kaart wat de CO2-voetafdruk van Elsevier is, als onderdeel van het klimaatprogramma. Als deelnemer bij Pensioenfonds PGB vind ik het ook belangrijk wat het pensioenfonds doet aan duurzaamheid. Jullie CO2-voetafdruk is onze CO2-voetafdruk. Mijn oproep aan Pensioenfonds PGB is dan ook om duurzaamheid hoog op de agenda te zetten. Het past bij deze tijd en je spreekt als pensioenfonds ook de jongere generatie meer aan. Het introduceren van een duurzaam beleggingsprofiel kan daarbij helpen.”
Heb je al een idee hoe je je pensioentijd wil gaan invullen?
“Ik blijf graag werken aan goede zaken, zoals diversiteit en inclusie. Als co-voorzitter van WorkplacePride, zet ik mij in voor de LHBTI-gemeenschap. Dat blijf ik ook later graag doen. Ik kan me ook voorstellen dat ik ergens een commissariaat over duurzaamheid ga vervullen. Dan wordt op die manier de transitie naar helemaal niet meer werken wat makkelijker. Verder is mijn man diplomaat en gaan we in de toekomst nog vaak verhuizen. Dus het ligt nog open waar we uiteindelijk terechtkomen.”
Wil je misschien nog een ruimtereis maken als sterrenkundige?
“Lijkt me prachtig, maar ik ben geen held op dat vlak. De achtbaan is voor mij al spannend genoeg. En naar Mars bestaan alleen nog enkeltjes op dit moment.”
Michiel Kolman (59)
“Ik heb zeker geen plannen om eerder met pensioen te gaan. Als mijn superfitte moeder van 91 mijn horizon is, heb ik hopelijk nog een lange weg te gaan.”