Een steentje bijdragen
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/48357/harry-brockhoff_lores_rgb_vierkant.a1517ce25d1d.jpg?ext=webp)
Harry Brockhoff (64)
was ruim 20 jaar CFO van Dutch Flower Group. Nu is hij daar nog lid van de Raad van Advies. Hij was betrokken bij de start van het pensioenfonds voor de Groothandel in Bloemen en Planten in 2007 dat in 2017 overkwam naar Pensioenfonds PGB. Sindsdien zit hij in de sectorcommissie.
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/48357/edwin-de-jong_8x8_lores_rgb.676ecb3535a6.jpg?ext=webp)
Edwin de Jong (59)
is sinds 2021 lid van het bestuur van Pensioenfonds PGB. Hij zit daar namens de werkgevers. In zijn vrije tijd is Edwin hobby-imker in zijn woonplaats Holten.
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/48357/andre-frugte_vd_3997_lores_rgb_vierkant.f6fc5e4088f5.jpg?ext=webp)
André Frugte (48)
werkt sinds 1,5 jaar als manager van de afdeling risk en compliance bij Pensioenfonds PGB. Daarvoor werkte hij bij verschillende organisaties in de pensioenwereld. In zijn vrije tijd is hij imker met meer dan 30 kasten in de buurt van Alpen aan de Rijn.
De bij dreigt uit te sterven in Nederland. Dat komt door de verstedelijking en de manier waarop wij ons land indelen: veel akkerbouw, grasbermen en tegeltuinen. En dat terwijl bijen enorm belangrijk zijn voor de groei van al onze gewassen. Om de bijensterfte tegen te gaan, ontstaan er steeds meer initiatieven in Nederland. Van hobby-imkers tot wilde bloemenbermen langs de snelweg. Wij spraken met 3 mannen die zich hard maken voor het behoud van de bij.
Harry Brockhoff (64)
“Burgerlijke ongehoorzaamheid mag voor de bijen.”
In 2012 startte Deborah Post ‘Honey Highway’. Een initiatief om op kleurrijke en verantwoorde manier de bijensterfte tegen te gaan. Want: “Zonder bijen geen bloemetjes, maar ook geen groenten en fruit”, zegt Harry Brockhoff. Hij omarmde dit initiatief vanuit zijn bedrijf met beide armen.
Hoe ben jij in aanraking gekomen met Honey Highway?
“Zo’n 10 jaar geleden ontmoette ik Deborah Post, zij is 15 jaar geleden bevangen door de bij. Zij vertelde een heel enthousiast verhaal over bijen en dat ze een strook langs de snelweg A4 had ingezaaid met wilde bloemen. Toen dacht ik meteen: daar moeten wij in onze sector ook iets mee doen.”
Want zonder bijen geen bloemen
“Precies. Maar ook geen groenten en fruit. Het is eigenlijk heel simpel. Als je in de zomer in Oostenrijk of Zwitserland bent en je loopt daar door de bergweides vol bloemen, dan hoor je het daartussen zoemen en zie je de bijtjes van het ene bloemetje naar het andere gaan. In Nederland hebben wij heel veel grasland. Voor de koeien, maar ook langs de spoorwegen en in de bermen. Nergens zie je wilde bloemen. Terwijl dit allemaal fantastische plekken zijn om bloemen te zaaien.”
Wat doet Dutch Flower Group met Honey Highway?
“Ik ben voorzitter van de vereniging van eigenaren van 40 hectare bedrijventerrein in Aalsmeer. Om ons terrein is heel veel grasland. Daar zag ik mogelijkheden. Ik noemde Honey Highway bij de andere bedrijven en kreeg al gauw de handen op elkaar. Het resultaat? 25.000 m2 grond ingezaaid met wilde bloemen en 4 bijenkasten met zo’n 200.000 bijen op het terrein.
Dat motiveert om creatief hiermee door te gaan. Vorig jaar hebben we met de werknemers bijvoorbeeld 70 oude appel- en perenbomen op het terrein gepoot. Die bloeien, trekken nieuwe bijtjes aan die de bomen weer bestuiven, waardoor er nieuw fruit komt. Zo hou je de cirkel in stand. Het ziet er ook nog eens een stuk gezelliger uit. En het inspireert ook anderen. In het Westland hebben we een bedrijventerrein met een grote strook met bloemen en planten. Zo langzamerhand kleuren steeds meer bedrijven in de buurt ook bloemrijk.”
Hoe houden jullie dit initiatief levend?
“Deborah geeft voorlichting op scholen, ‘bij-les’ noemen we dat. Wij hebben haar geholpen dit op te zetten. Zij vertelt het letterlijke verhaal van de bloemetjes en de bijtjes. Kinderen krijgen een zakje bloemzaadjes om thuis te zaaien. Daarnaast hebben wij voor onze 2.500 werknemers displays neergezet met een flyer over Honey Highway en zakjes bloemenzaad om in hun eigen buurt te zaaien. Een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid mag hiervoor wel.”
Wat zou er gebeuren als dit initiatief stopt?
“We lossen hier niet het hele probleem van de bijensterfte mee op. Maar niets doen, helpt sowieso niet. Het is cruciaal voor de hele voedselketen, voor de toekomst en volgende generaties. Dus als wij daar een klein steentje aan ‘bij’ kunnen dragen, doen wij dat heel graag.”
Hoe bijzondere hobby’s en initiatieven ons helpen naar een goed pensioen in een leefbare wereld.
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/48357/harry-brockhoff_lores_rgb.10b917b2d0b6.jpg?ext=webp)