Het klimaatplan van Pensioenfonds PGB
"Er is geen planeet B"
Erwin Houbrechts
werkt als manager duurzaam beleggen voor Pensioenfonds PGB. Hij was nauw betrokken bij het opstellen van het klimaatplan.
Pensioenfonds PGB stelde eind 2022 zijn klimaatplan vast. Daarin staat ons doel over het klimaat: 50% CO2-reductie op onze beleggingen vóór 2030. Ook geven we aan met welke concrete acties we dat doel willen realiseren. Erwin Houbrechts, manager duurzaam beleggen voor Pensioenfonds PGB, was nauw betrokken bij het opstellen van het klimaatplan. Hij vertelt waarom dit voor ons én voor de sector zo’n belangrijke mijlpaal is.
Zijn pensioenfondsen verplicht om een klimaatplan op te stellen?
“Nee. Maar iedereen is wel bekend met de opwarming van onze aarde en de klimaatcrisis die daaruit volgt. De belangrijkste oorzaak: fossiele brandstoffen als grootste energiebron voor alles wat we doen. Beleggers, zoals pensioenfondsen, lopen hierdoor aanzienlijke risico’s, omdat de waarde van beleggingen kan dalen door stormschade, overstromingen, droogte, wetgeving (denk aan CO2-heffing) en veranderingen in consumentengedrag.
Tegelijkertijd liggen er nu kansen door juist te investeren in nieuwe technologieën en schone, duurzame energiebronnen. Belangrijk, want er is geen planeet B. En onze deelnemers willen een goed pensioen, maar ze willen daar ook van kunnen genieten in een leefbare wereld. Met ons klimaatplan en onze duurzame beleggingen willen we aan beide een bijdrage leveren.”
Waarom ondertekende Pensioenfonds PGB het klimaatcommitment? Niet alle pensioenfondsen deden dat…
“We hebben er in 2021 bewust voor gekozen om het klimaatcommitment te ondertekenen. Op die manier kunnen we, samen met een aantal andere Nederlandse pensioenfondsen, meedenken over praktische richtlijnen die voldoen aan de internationale standaarden voor klimaatplannen en -rapportages. Zo’n gemeenschappelijke set van richtlijnen is nuttig omdat het houvast biedt en bijdraagt aan standaardisatie. Dat zorgt er weer voor dat de plannen toegankelijk blijven, te vergelijken zijn en opgevolgd kunnen worden. Ons klimaatplan voldoet aan deze richtlijnen.”
Wat zijn de belangrijkste doelen de komende jaren?
“Allereerst willen we een halvering van onze CO2-uitstoot bereiken. Dat is boven op de reductie die we eind 2020 al gerealiseerd hadden ten opzichte van 2018 (23% reductie op onze beursgenoteerde beleggingen, red.). En we willen meer beleggen in klimaatoplossingen. We richten ons daarbij op groene obligaties. Dat zijn obligaties waarmee milieuvriendelijke projecten worden gefinancierd.
En natuurlijk blijven we de bedrijven en sectoren waarin we beleggen stimuleren om de duurzame transitie te maken. Dat doen we door actief met ze in gesprek te gaan. Of we stemmen op aandeelhoudersvergaderingen. We geloven dat we op deze manier de grootste invloed kunnen uitoefenen op het maatschappelijk verantwoord gedrag van deze bedrijven.”
Loopt Pensioenfonds PGB in de pas met andere pensioenfondsen die een klimaatrapport hebben opgesteld?
“Als het gaat om doelstellingen en aanpak lopen we in de pas met andere pensioenfondsen. We denken dat we op ons niveau, als Nederlands pensioenfonds, haalbare doelen hebben gesteld die bijdragen aan de Parijs-doelen en die in het belang zijn van onze deelnemers. Een goed pensioen in een leefbare wereld betekent dat onze beleggingen een goed rendement moeten bieden én bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving en economie. We beoordelen daarom onze beleggingen altijd op risico, rendement, kosten én duurzaamheid.”
Hoe past dit klimaatplan in de ambities voor duurzaam beleggen de komende jaren?
“Dit plan maakt een belangrijk onderdeel uit van ons duurzaam beleggingsbeleid. Maar het is slechts een deel van de puzzel. Het klimaatplan is gericht op de vermindering van broeikasgassen in de atmosfeer omdat die voor de opwarming van de aarde zorgen.
Maar naast klimaatrisico’s zijn er nog andere risico’s die de waarde van beleggingen en de leefbaarheid van de wereld negatief kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop bedrijven worden aangestuurd of de mate waarin mensen- en arbeidsrechten worden gerespecteerd. Of hoe er met discriminatie wordt omgegaan, of de effecten van industriële vervuiling en het verlies aan biodiversiteit. Ook dat zijn vraagstukken waar Pensioenfonds PGB aan werkt door de risico’s te analyseren, kansen te beoordelen en gepaste actie te ondernemen. Dat doen we niet alleen, maar samen met andere, gelijkgestemde partijen. Dat geeft energie, betere ideeën en het vertrouwen dat we samen de juiste richting uitgaan.”
Van klimaatcommitment naar klimaatplan
In 2021 ondertekende Pensioenfonds PGB het commitment van financiële instellingen aan het Klimaatakkoord van Parijs, samen met zo’n 50 partijen uit de financiële sector, waaronder 15 pensioenfondsen. De Parijs-doelen zijn behoorlijk ambitieus: opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad door onder meer de uitstoot van broeikasgassen tegen het einde van 2030 te halveren. De ondertekenaars spraken af om het CO2-gehalte van hun relevante beleggingen te meten en in 2022 met een klimaatplan te komen. Afgelopen december heeft het bestuur van Pensioenfonds PGB dat klimaatplan vastgesteld. Je vindt het op onze webpagina over duurzaam beleggen. Daar vind je ook ons jaarverslag duurzaam beleggen.
Wil je meer weten? Ga dan naar pensioenfondspgb.nl/duurzaambeleggen. Of bekijk het onderstaande filmpje.