De groene kerncijfers van 2022
Hoe duurzaam beleggen we eigenlijk?



Korte toelichting op de 3 pijlers
Ons beleid voor duurzaam beleggen berust, zoals te zien is in de figuur hierboven, op 3 pijlers: beperken, versterken en benutten. Die pijlers vatten goed samen wat we met ons duurzaam beleggingsbeleid willen bereiken: duurzaamheidsrisico’s beperken, de duurzaamheidsprestaties van bedrijven waarin we beleggen versterken, en kansen benutten om bij te dragen aan een duurzame toekomst voor onze deelnemers. Hieronder vind je een korte toelichting op de inhoud van pijlers en de cijfers van 2022.
Onder het tabblad ‘Duurzaam in de praktijk’ vind je 3 mooie voorbeelden.
Pijler 1: BEPERKEN
Deze pijler staat voor: het beperken van duurzaamheidsrisico’s in de beleggingsportefeuille.
We willen een zo hoog mogelijk rendement op onze beleggingen tegen een zo laag mogelijk risico, en daaronder vallen ook duurzaamheidsrisico’s. Dit doen we door niet te beleggen in bedrijven die niet voldoen aan verschillende minimumeisen als het gaat om duurzaamheid. Die beleggingen sluiten we uit. Daarnaast beleggen we in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs om onze CO2- voetafdruk te verlagen.
Uitsluitingen in 2022 Pensioenfonds PGB heeft staatsobligaties en staatsbedrijven in 17 landen uitgesloten en 495 bedrijven uitgesloten van beleggingen, omdat ze niet voldoen aan de gestelde minimumeisen op het gebied van duurzaam beleggen. Totaal voldoet 87% (2021: 86%) van de marktwaarde van de hele beleggingsportefeuille aan ons uitsluitingenbeleid.
CO2- voetafdruk in 2022 We hebben de ambitie om, in lijn met de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs klimaatneutraal te zijn in 2050. Zie in onderstaande tabel de ontwikkeling van onze CO2-voetafdruk.

Pijler 2: VERSTERKEN
Deze pijler staat voor: het versterken van de duurzaamheidsprestaties van bedrijven waarin we beleggen.
Wij kunnen als belegger invloed uitoefenen op het duurzame gedrag van bedrijven waarin we beleggen. Om die reden hebben we een betrokkenheidsbeleid, wat betekent dat we met bedrijven in gesprek gaan (engagement) of stemmen op aandeelhoudersvergaderingen.
Instrument: stemmen op aandeelhoudersvergaderingen Door te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen sporen we beursgenoteerde bedrijven waarin we aandelen hebben, aan om duurzaam te ondernemen en maatschappelijke beleggingsonderwerpen onder de aandacht te brengen.
Stemmen in 2022 Namens Pensioenfonds PGB is in 2022 gestemd op 3.862 aandeelhoudersvergaderingen van 2.593 verschillende ondernemingen. Met 32.925 van de 41.461 (79%) van de voorstellen waarvoor is gestemd, stemden we in.
In 21% van de gevallen hebben we tegen gestemd of ons onthouden van stemming. In ruim 48% van de gevallen ging het daarbij om een voorstel over de bestuurssamenstelling. In bijna 12% van de gevallen ging het over de beloning.
Instrument: actief in gesprek met bedrijven (engagement) Uitsluiten, zoals vermeld onder de pijler ‘beperken’, is een stok achter de deur, maar vaak gaan we eerst in gesprek met een bedrijf over misstanden. Daarmee kun je je positieve invloed als investeerder uitoefenen. We vinden ons engagement-programma dan ook heel belangrijk. Het geeft de mogelijkheid om met bedrijven en sectoren in gesprek te gaan over hoe zij duurzamer kunnen ondernemen. Hiermee versterken we de duurzaamheidsprestaties van bedrijven waarin we beleggen. Dat is het doel.
Engagement in cijfers in 2022 In 2022 hebben er in totaal 1.333 engagements plaatsgevonden. Binnen onze aandelenportefeuille zijn 569 ondernemingen in 40 landen aangesproken. Binnen de bedrijfsobligatieportefeuille is met 146 ondernemingen in 32 landen dialoog gevoerd.
NB: Omdat we in heel veel bedrijven beleggen, werken we wat stemmen en engagement betreft, samen met een gespecialiseerd bureau: Columbia Threadneedle Investments (CTI). En we trekken op met andere investeerders om zo onze invloed te vergroten.
Pijler 3: BENUTTEN
Deze pijler staat voor: het benutten van kansen om bij te dragen aan een duurzame toekomst voor de deelnemer.
Wij willen graag gericht werken aan een betere wereld. Dit doen we door kansen te pakken om met directe investeringen een goed rendement te behalen én een positieve maatschappelijke bijdrage te leveren. We willen daarbij vooral inzetten op een verhoging van ‘benutten-beleggingen’ in onze portefeuilles (ook wel SDG-beleggingen of impactbeleggingen genoemd). Zo kunnen we een bijdrage leveren aan het behalen van de Duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) die samen moeten leiden tot een betere wereld in 2030.


Wat past bij Pensioenfonds PGB? In 2023 vullen we ons beleid om kansen te benutten verder in. Samen met jou. Deelnemers en werkgevers krijgen dan opnieuw de vraag: ‘wat past bij Pensioenfonds PGB als het gaat om beleggingen met een positieve impact op de wereld om ons heen?’
NB: Het bovenstaande is een samenvatting van de hoofdstukken 4, 5 en 6 van het volledige jaarverslag duurzaam beleggen.