Misverstanden over pensioen

Over pensioen bestaan veel misverstanden. Zonde, want de uitleg is vaak veel positiever dan het misverstand doet vermoeden. Je leest hier 3 veelvoorkomende misverstanden. En hoe het écht zit.

“Ik heb recht op verhoging van mijn pensioen”

Het verhogen van de pensioenen is helaas niet vanzelfsprekend en dus ook geen recht. Wij mogen de pensioenen alleen verhogen als wij daar voldoende geld voor hebben. Dat staat zo in de wet. Onze financiële positie (de dekkingsgraad) moet daar goed genoeg voor zijn. De dekkingsgraad geeft aan hoe financieel gezond wij zijn. Als onze dekkingsgraad 110% of hoger is, mogen wij de pensioen verhogen. Afgelopen december was onze dekkingsgraad 111,5%. Daarom gaan de pensioen per 1 januari 2022 omhoog met 0,23%. Wil je hier meer over weten? Lees hier dan verder.

Wil je meer weten over onze financiële situatie? Kijk dan op pensioenfondspgb.nl/financiele-situatie.

“Ik kan het geld van de pensioenpremie beter zelf beleggen”

Voor de gemiddelde Nederlander is het erg lastig om over een langere periode hetzelfde rendement te halen als een pensioenfonds. Dat komt omdat wij voor veel deelnemers tegelijk beleggen. Wij delen zo de kosten voor beleggen, maar ook de risico’s van beleggen. Heel soms hebben wij een jaar waarin wij verlies maken op de beleggingen. Maar meestal zijn onze rendementen goed In de tabel hieronder zie je onze beleggingsresultaten van de afgelopen 10 jaar.

Wil je meer weten over hoe wij jouw pensioen beleggen? Kijk dan op pensioenfondspgb.nl/beleggen voor meer informatie. Hier vind je ook ons animatiefilmpje dat we hierover hebben gemaakt. Hierin leggen we in nog geen 2 minuten uit hoe wij beleggen.

“Ik krijg nu minder pensioen terug dan ik aan pensioenpremie heb betaald”

Jouw pensioen bestaat maar voor een deel uit het geld dat je samen met jouw werkgever betaalde. Gemiddeld krijg je 3 tot 4 keer zoveel pensioen dan je samen met jouw werkgever aan premie hebt betaald. Hoeveel dit precies is, hangt onder meer af van jouw geboortejaar, jouw salaris en hoelang je deelnam aan onze pensioenregeling.

Wil je meer weten over premie en pensioen? Kijk dan op pensioenfondspgb.nl/premie.

Benieuwd naar andere misverstanden over pensioen?

Deel deze pagina