Genoeg te doen na je pensioen:

"Ik heb als vrijwilliger al zo'n 35.000 maaltijden bezorgd"

Welke activiteiten doe je graag?

“Ik bezorg 2 ochtenden per week koelverse maaltijden voor een welzijnsstichting. Het mooie aan dat werk is het contact met de mensen. Vaak zijn wij als vrijwilligers de enigen die bij deze mensen komen. Ik maak altijd een praatje en maak bijvoorbeeld verpakkingen open als iemand dat niet kan. Het is heel dankbaar werk. In de 18 jaar dat ik dit doe, heb ik zo’n 35.000 maaltijden bezorgd. Verder doe ik voor een andere welzijnsstichting het voorraadbeheer en de inkoop bij de groothandel. Van wc-rollen tot jenever. Na het bezorgen van de maaltijden ga ik trouwens vaak met een groepje vrienden en medevrijwilligers klaverjassen.”

Dat klinkt heel waardevol en gezellig

“Ja, ik hou echt van gezelligheid. Ik loop ook één keer per week 1,5 uur lang met een groep. We wandelen niet, maar gaan echt lopen. Daarna gaan we lekker koffiedrinken. Al was dat door corona de laatste tijd wat minder. Gelukkig kan dat nu weer.”

Dat zijn veel verschillende activiteiten

“Maar dat is nog niet alles. Een andere hobby van mij is het verzamelen van sigarenknippers. Ik heb ruim 500 exemplaren. Daar kwam ik op door de maaltijdbezorging. Ik had ooit een apparaatje gehad van mijn vader. Dat gebruikte ik om behang mee te snijden. Superhandig. Een keer ging ik lekker een sigaartje roken met een klant. Hij kwam met eenzelfde soort apparaatje aan. Het bleek dat ik al die tijd behang had gesneden met een sigarenknipper! Toen ben ik mij erin gaan verdiepen. En nu ben ik zo’n 500 stuks verder.”

Zoek je weleens informatie online op?

“Ja, op mijn computer. Ik gebruik mijn computer veel, bijvoorbeeld voor rekeningen. En alle post gaat ook digitaal. Dat vind ik ideaal. Ik log in wanneer het mij uitkomt. Maar bellen doe ik wel op de ouderwetse manier. Ik gebruik op mijn telefoon ook bewust geen internet, alleen WhatsApp. Iedereen zit de hele dag op zijn telefoon te kijken. Ik doe het liever op de computer. Er zijn leeftijdsgenoten die geen computer of smartphone hebben. Dan doe jezelf veel te kort en mis je informatie.”

Wat zou je die leeftijdsgenoten als tip willen meegeven?

“Je kan altijd naar de bibliotheek voor informatie of een cursus volgen. Begin heel simpel en ga steeds een stapje verder. Je kan iedereen om hulp vragen.”

Simon de Vries (77)

werkte als boekdrukker. Hij ging vanaf zijn 65e met pensioen.

Deel deze pagina