Genoeg te doen na je pensioen:

"Op mijn computer heb ik een bibliotheek met wel 100 boeken staan"

We bellen nu via Teams. Bel je vaker op die manier?

“Wel sinds corona. Ik ben actief voor een huurdersvereniging en daar hebben we tijdens corona via Teams vergaderd. Het stond daarom al op mijn computer.”

Doe je verder veel online?

“Ik ben altijd al veel online geweest en dat is langzamerhand wel toegenomen. Ik doe vrijwilligerswerk maar dat bouw ik steeds meer af. Sinds een jaar of 2 doe ik niet meer dagelijks vrijwilligerswerk. Het vrijwilligerswerk wat ik doe, is veel met computers. Onder andere voor de ledenadministratie van een ouderenorganisatie. Ik werkte voorheen ook bij Museum Drachten. Ik deed daar baliewerk en ik beschreef gescande objecten om deze vervolgens in het computersysteem van het museum te zetten. Ik was wel 5 tot 6 dagen per week in het museum.”

Welke activiteit doe je nu graag?

“Lezen. Dat is mijn grote hobby. Ik lees heel veel. In het verleden heb ik ook wel geknutseld, maar mijn oog-handcoördinatie is niet meer zo goed. Mijn handen zijn niet meer zo bewegelijk. Dat is waar je tegenaan loopt als je ouder wordt. Op mijn computer heb ik een bibliotheek met wel 100 boeken staan. Ik heb nog weleens een boek in handen, maar ik vind lezen op de computer veel makkelijker.”

Lees je nog meer op de computer?

“Jazeker. Ik lees nieuwsbrieven en artikelen op mijn computer. Ik kijk wel één keer per week op de website van Pensioenfonds PGB. Ik vind het belangrijk om overal van op de hoogte te blijven. Zeker hoe de ontwikkelingen rondom pensioenen uitpakken.”

Zijn leeftijdsgenoten in je omgeving ook zo handig met de computer?

“Nee, vaak niet. Daarom gebruik ik mijn computervaardigheid ook om anderen te helpen. Ik vertel leeftijdsgenoten bijvoorbeeld hoe ze kunnen inloggen en hoe ze informatie kunnen vinden. Bijvoorbeeld over de Koepel Gepensioneerden. Ik help ze dan vooral met pensioeninformatie. Ik maak ze wegwijs, zodat ze daarna zelf aan de slag kunnen.”

Jelle Cuperus (82)

werkte 15 jaar in de grafimedia sector. Hij ging op zijn 60e met pensioen.

Deel deze pagina